TEXTURA

 Exemples: LA TEXTURA MUSICAL


  🎵 Textura monòdica: una melodia sola (estil medieval)



Música religiosa medieval escenificada i contextualitzada en el temps
 
Hortus musicus Gregorian chant



🎵  Textura paral·lela i textura florida (ESTIL antic):
 2 veus, conducció paral·lela ORGANUM

Música Enchiriadis: tractat anònim s.IX



🎵  Textura a contratemps: HOQUETUS (estil antic)




Hoquetus de Joan Vidal - Cor Infantil Amics de la Unió



🎵 Textura homofònica: BLOCS DE SONS.
 
varies veus alhora amb el mateix ritme.






  Textura de contrapunt (estil complex)
 
 
🎵 Contrapunt imitatiu: varies veus imitant-se entre elles
 
Partitures gràfiques animades
 SMALIN: Bach, "Petita fuga en sol menor".
 




🎵 Textura contrapunt lliure

SMALIN: Scarlatti, Sonata 455 clavicèmbal
 


 
🎵 Textura melodia acompanyada: (estil clàssic)
 
melodia principal i acompanyament senzill de la harmonia


 
 
EVOLUCIÓ DE LES TEXTURES EN EL TEMPS

Classicisme

 
Amb el Classicisme, la textura es va tornar més complicada a causa de la música instrumental, però al mateix temps era clara i neta. Els fils horitzontals i els verticals s'entreteixien en un perfecte equilibri. Per tant, la textura en el Classicisme guarda una gran relació pel que fa a l'harmonia.

 

Romanticisme 

 
Al Segle XIX les textures cada vegada es van tornar molt més denses. Es va accentuar l'harmonia i el color amb preferència a la línia melòdica. Els compositors es van preocupar per alliberar la màgica força de l'acord amb un cromatisme cada vegada més gran com a base del desenvolupament lineal. La textura es va tornar gruixuda i opaca. La música del Segle XIX no només trobarà una nova direcció, sinó que per contra, s'obriran innombrables vies de desenvolupament del llenguatge.

 

Segle XX - el segle de les textures

n moltes i molt diverses. La tendència més generalitzada en el nostre segle és la contrapuntística d'estil imitatiu, no excloent l'exploració de nous recursos. L'estil dodecafonista és essencialment contrapuntístic. L'accent està posat en la línia melòdica abans que en la massa harmònica. 

 
La textura impressionista és contraposició a l’expressionista, és una textura totalment acòrdica, basada en els intervals de 4a i de 5 a i en una fina orquestració. El neoclassicisme torna a la tècnica contrapuntística del Barroc i del Preclassicisme, tornant a una textura lineal, transparent, marcada per un àgil contrapunt dissonant amb una gran claredat.

De l'ampliació de la tècnica dodecafònica neix el serialisme integral, que ofereix una gran racionalització de l'ús del contrapunt. Aquestes textures es coneixen com a textures puntillistes. A partir del naixement de la música concreta, l'electrònica i l'electroacústica neix el concepte de superposició de textures. Els avenços tecnològics ens han permès de sentir sons mai escoltats fins ara. Això ha permès desenvolupar per primera vegada unes textures de so.

També podem parlar de la música textural de Ligeti i Penderecki, en la qual la filosofia hedonista fa la seva aparició. La seva música es basa en la superposició de capes sonores, igualant la textura a qualsevol paràmetre sonor. Aquest recurs textural també s'empra en la música aleatòria.

Altres tipus de textura són el collage, basat en la superposició de músiques sense cap connexió entre elles o la TEXTURA MINIMALISTA està basada en un continuum sonor en què la música dóna la sensació d'estar estàtica.